U bent hier:   Welzijnsvelden > Ergonomie
Inloggen
  Zoeken

Situering

Minimaliseren
Ergonomie is de wetenschappelijke discipline die de interactie tussen de mens en een systeem bestudeert. Ergonomie streeft ernaar systemen, gebruiksvoorwerpen en taken op het werk aan te passen aan de menselijke fysieke en psychische 
mogelijkheden en beperkingen, zodat er comfortabel, gezond en veilig gewerkt kan worden. 
De implementatie van ergonomische basisprincipes in de arbeidsprocessen motiveert het personeel om goed te presteren en draagt bij tot een verhoging van de kwaliteit en productiviteit van het werk.  
Ergonomische interventies verlopen multidisciplinair en participatief. Een opdeling wordt gemaakt in fysieke ergonomie, cognitieve ergonomie en organisatieergonomie: 

• Fysieke ergonomie houdt rekening met de menselijke anatomie, antropometrie, fysiologie en biomechanica in relatie tot de fysieke activiteit. 
Daarbij kan gedacht worden aan werkhoudingen, manueel hanteren van lasten, repetitieve handelingen, werkgerelateerde musculoskeletale
aandoeningen, werkplekinrichting, veiligheid en gezondheid. 

• Cognitieve ergonomie bestudeert de mentale processen zoals perceptie, geheugen, denken en motorische reacties in de interactie tussen mens en systeem. Relevante topics zijn de mentale werkbelasting, beslissen, mens - computerinteractie, menselijke betrouwbaarheid, stress en training. 

• Organisatie-ergonomie focust op het optimaliseren  van sociotechnische systemen zoals organisatiestructuren en processen.  Onderwerpen zijn 
communicatie, ontwerpen van werkplekken en -tijden, teamwork, participatieve ergonomie, telewerken en kwaliteitszorg.

Link naar Welzijn en preventie in scholen - departement onderwijs

Wat zegt de wet?

Minimaliseren
Ergonomie is één van de welzijnsdomeinen die een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van goede arbeidsomstandigheden in de organisatie. De Welzijnswet van 1996 verplicht en steunt de toepassing van ergonomie door het als een van de zeven welzijnsaspecten te vermelden. 
Bij de preventiebeginselen wordt uitdrukkelijk verwezen naar ”het aanpassen van het werk aan de mens, voor wat betreft de inrichting van de werkposten, de keuze van de werkuitrusting en de werk- en productiemethoden, in het bijzonder om 
monotone arbeid en tempogebonden arbeid draaglijker te maken en de gevolgen daarvan voor de gezondheid te beperken”. 
Een ander preventiebeginsel ondersteunt ten volle de systeembenadering die in de definitie van ergonomie te vinden is: “planning van de preventie en de uitvoering van het beleid met betrekking tot het welzijn van de werknemers met het oog op een systeembenadering waarin onder andere volgende elementen worden geïntegreerd: techniek, organisatie van het werk, arbeidsomstandigheden, sociale betrekkingen en omgevingsfactoren op het werk”.

KB Arbeidsplaatsen 2012

ONDERWERPEN OVER ERGONOMIE

Minimaliseren
Ergonomiesite
Beeldschermwerken: SOBANE
systematisch ergonomisch ontwerp van de arbeidsplaats voor naaiwerk
Presentatie rugpreventie in de kleuterschool:  Ann Joossens
PowerPoint: Computeropstelling veilig gebruik in het leslokaal
PowerPoint: Rugpreventie voor kleuterleiding
PowerPoint: Een ergonomische klas
PowerPoint rugscholing
PowerPoint oefeningen rugscholing
De ergonomische boekentas
Leerkrachtenfiche ergonomie

Sensibilisering:
- Affiches boekentas
- Tips voor een rug vriendelijke schooldag (Deel 1- Deel2)
- Boektasladen (Deel 1- Deel2)

- Jeugdjournaal: Karrewiet
- Jeugdjournaal: JAM
- Ergonomie aan de PC
- Ergonomie op het werk
-




Designed by Egenics