U bent hier:   Welzijnsvelden > Arbeidshygiëne > Voeding > Allergenen
Inloggen
  Zoeken

Situering

Minimaliseren
Allergieën zijn een steeds vaker voorkomend fenomeen. Kijk maar eens in uw leerlingenbestand. U kent ongetwijfeld wel een leerling of collega die allergisch is voor gluten, lactose, ... of iemand die hooikoorts heeft. Tegen 2016 zal vermoedelijk zowat 1 op de 2 Europeanen aan minstens één voedselallergie lijden.
Dit is een gigantische groep mensen, die recht hebben op juiste informatie en betrouwbare leveranciers. Dat besef ligt aan de basis van de nieuwe wetgeving.

Sinds 13/12/2014 is de wetgeving over allergenen in voeding van kracht.
De wet maakt onderscheid tussen voorverpakte en niet voorverpakte producten maar geldt voor iedereen die voeding verhandelt: verkopen, distribueren, uitdelen, ... .

De kern van de wet is een informatieplicht jegens de verbruiker.
Correcte informatie staat of valt met kennis van het onderwerp, een eigen visie en verstandig beheer van en omgang met allergenen in jouw school.

Wat zegt de wet?

Minimaliseren
Sinds 13 december 2014 zullen consumenten moeten worden geïnformeerd over allergenen die in niet-voorverpakte voeding zitten. In totaal zijn 14 van de meest voorkomende allergenen geïdentificeerd. Het gaat dan onder andere over stoffen zoals eieren, melk, soja of glutenbevattende granen.
Op 17 juli 2014 werd het Koninklijk Besluit dat de Europese Verordening implementeert daarover gepubliceerd en is sinds 13 december 2014 van toepassing. In dit besluit wordt bepaald dat informatie over allergenen zowel mondeling als schriftelijk aan de consument kan worden meegedeeld. In beide gevallen gelden er verschillende criteria om ervoor te zorgen dat de klant op elk moment toegang heeft tot de volledige en correcte informatie. Wanneer de informatie mondeling wordt meegedeeld, moet er ten allen tijde een personeelslid ter plaatse aanwezig zijn om de consument  (leerling, leerkracht, derden, ...) te informeren. Is dit niet het geval dan moet de informatie over de allergenen schriftelijk beschikbaar zijn. Dit kan door ofwel de informatie duidelijk zichtbaar te afficheren, of door de gebruiker erop te wijzen waar hij de juiste informatie kan krijgen (bijvoorbeeld door een affiche of gedetailleerd menu). Dit besluit geldt voor alle zaken die niet-voorverpakte voeding leveren of verkopen, zoals bakkerijen, slagerijen, supermarkten, restaurants, hotels, kantines van scholen of bedrijven, … De bedoeling van deze nieuwe regels is ervoor te zorgen dat consumenten altijd en overal toegang zullen hebben tot informatie over mogelijke allergenen in levensmiddelen die ze kopen.

Meer informatie over de verschillende bepalingen vindt u op deze link.  
Bron: www.gezondheid.belgie.be

Interessante links

Nestlé Professional - Allergenen infoboekje

FAVV - een voedselallergie: lees het etiket

Documenten

Minimaliseren
 TitelGewijzigd OpGrootte 
PPT Allergenen van Nestlé Professional10/02/20162,67 MBDownloaden

Designed by Egenics