U bent hier:   Vorming  > Toolbox
Inloggen
  Zoeken

Wat is een toolboxmeeting?

Minimaliseren
Een toolboxmeeting is een veel gebruikt hulpmiddel om het welzijnsbeleid te ondersteunen.
Praten over veiligheid en welzijn helpt, maar onveilig gedrag veranderen is niet makkelijk.
Bij een welzijnsbeleid zijn er veel parameters die voortdurend veranderen: nieuwe machines en methodes, nieuwe omgevingen en procedures, nieuwe werknemers, het zijn allemaal elementen die het risicobeleid dynamisch maken, en dus om telkens nieuwe input vragen. Maar de gebruikte technieken om in te spelen op de veranderende veiligheidseisen groeien niet altijd mee met deze dynamiek.

Een toolboxmeeting is een korte bijeenkomst van een lid van de Hiërarchische Lijn met een groep medewerkers. Het thema is een bepaald veiligheidsaspect in het algemeen of van een bepaalde taak in het bijzonder, een ongeval of een bijna-ongeval,... 
Het opzet is het personeel te sensibiliseren voor veiligheid.

Interessante link:
  • Safety Toolbox

In de praktijk

Minimaliseren
  • Hou de toolboxmeeting eenvoudig: 1 onderwerp per keer;
  • Hou de voorstelling praktisch en aangepast aan het publiek;
  • Laat iedereen mee beslissen over de agenda: dit verhoogt de betrokkenheid en garandeert dat relevante thema’s aan bod komen;
  • Heb aandacht voor het verslag en de feedback.

Struikelblokken

Minimaliseren
Als een toolbox een verplichting wordt om een procedure te volgen, een afspraak na te komen of een bepaalde kwalificatie te halen, is de kans groot dat ook de deelnemers en zelfs de begeleider dat zo ervaren. ‘We zitten hier omdat we moeten,’ niets is funester voor een gezonde discussie.
Hoewel een toolboxmeeting zeker niet de plaats is om onderhandelingen te voeren of diepgaande beslissingen te nemen, zal het succes ervan op lange termijn toch afhangen van opvolging en besluitvorming. Als het streefdoel van een toolbox is dat gedrag van de werknemers maar ook hulpmiddelen en procedures moeten veranderen, dan zal het gedrag pas veranderen als de hulpmiddelen en procedures eerst veranderen. Werknemers moeten ervaren dat gans de Hiërarchische Lijn achter de toolboxmeetings staan. Ook de toolboxbegeleider moet zich gesteund weten om goede en haalbare voorstellen te realiseren. 
Een toolboxmeeting is geen voorleesuurtje, maar een discussiemoment waarbij verschillende standpunten aan bod kunnen komen. De begeleider moet weten wat hij met de toolbox wenst te bereiken en het gesprek dan zo kunnen sturen. De deelnemers moeten echter ook hun inbreng kunnen hebben en hun wending aan het gesprek kunnen geven. Dit vergt enige handigheid of gesprekstechniek om bijvoorbeeld iedereen binnen die korte tijd voldoende aan het woord te laten, tegengestelde meningen naast elkaar te plaatsen, niet beschuldigend over te komen bij fouten, negatieve uitspraken te kunnen plaatsen, het onderwerp open en positief aan te brengen,…
Maar een toolboxmeeting heeft ook grote voordelen. De regelmaat zorgt ervoor dat er een veiligheidscultuur ontstaat. De aandacht verslapt niet. Met elke toolbox bevestigt het bedrijf als het ware de interesse in welzijn op het werk. Het zijn korte, gebalde sessies en geen lange informatieve vergaderingen. En bij goed gekozen onderwerpen kan men kort op de bal spelen. Als de werknemers hun inbreng hebben, dan wordt het ‘hun’ toolbox waardoor motivatie en impact stijgen.

Documents

Minimaliseren
 TitelEigenaarCategorieGewijzigd OpGrootte 
ladders en stellingen  22/08/2018534,50 KBDownloaden

Designed by Egenics