U bent hier:   Organisat. Structuur > De Interne Dienst voor Preventie en Bescherming
Inloggen
  Zoeken

De Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk

Minimaliseren

De interne dienst Preventie moet het schoolbestuur, de hiërarchische lijn (directie) en het onderwijspersoneel bijstaan bij het invullen van het preventiebeleid.



1. Preventieadviseur
Om het welzijn van het onderwijspersoneel tot stand te brengen moet een schoolbestuur een interne dienst voor bescherming en preventie op het werk oprichten. Binnen deze dienst moeten één of meer preventieadviseurs aangesteld worden. In ondernemingen met minder dan 20 werknemers mag het schoolbestuur-directie deze taak op zich nemen. Voor de rest maakt de preventieadviseur deel uit van het personeel van de school.
Een preventieadviseur geeft advies over alle aangelegenheden die betrekking hebben op het welzijnsbeleid en helpt alle betrokken partijen (het schoolbestuur, de hiërarchische lijn en het onderwijspersoneel) bij de toepassing van de maatregelen bedoeld in de welzijnswet.
Wanneer de interne dienst niet alle vereiste opdrachten kan uitvoeren, moet er beroep gedaan worden op een erkende externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Taak van de preventieadviseur
De taken van de preventieadviseur zijn zeer uiteenlopend en vereisen een brede kennis. Daarom werd de functie van preventieadviseur opgedeeld in verschillende disciplines. Volgende disciplines worden onderscheiden: arbeidsveiligheid, psychosociale aspecten, bedrijfshygiëne, ergonomie en arbeidsgeneeskunde.
Eén persoon kan meerdere disciplines combineren, indien hij over de nodige kennis beschikt en voldoende opleiding heeft genoten. Niet alle combinaties zijn echter mogelijk, zo kunnen de discipline arbeidsveiligheid en arbeidsgeneeskunde nooit uitgeoefend worden door één en dezelfde preventieadviseur. De arbeidsgeneesheer moet het gezondheidstoezicht op de werknemers verzekeren. De preventieadviseur inzake psychosociale aspecten werkt samen met de werkgever een preventiebeleid uit in verband met het psychosociaal welzijn van de werknemers en speelt tevens een actieve rol indien de werknemers menen het slachtoffer te zijn van geweld, pesterijen, ongewenst seksueel gedrag of discriminatie. Hij verstrekt advies, opvang en hulp aan deze personen. Hij wordt bij voorkeur in deze laatste taak bijgestaan door één of meerdere vertrouwenspersonen. Preventieadviseurs ergonomie geven advies over het aanpassen van de techniek en de arbeidsomstandigheden aan de menselijke fysiologie. De taak van preventieadviseurs arbeidsveiligheid en arbeidshygiëne bestaat erin de werkgever en de werknemers raad te geven in verband met de veiligheid en de hygiëne van de werkplekken en arbeidsplaatsen. Wanneer het schoolbestuur niet over de nodige interne expertise beschikt, moet hij een beroep doen op externe deskundigheid (een externe dienst PBW). Alle taken waarvoor interne deskundigheid aanwezig is, laat de werkgever intern uitvoeren. De interne dienst zorgt in dat geval wel steeds voor de goede samenwerking met de externe dienst en de coördinatie van de activiteiten.

Er bestaat geen wettelijke methode om de minimumduur van de preventieadviseur te bepalen. De minimumduur moet worden bepaald rekening houdende met de activiteiten en omvang van de onderneming (school) op basis van de jaaractiviteit.

2. Comité voor Preventie en Bescherming
Voor het Preventiecomité is het koninklijk besluit van 3 mei 1999 van belang. Het geeft een overzicht van de oprichting, samenstelling, opdrachten, werking en het huishoudelijk reglement van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Interessante links:
Interne dienst preventie en bescherming op het werk
Codex over welzijn op het werk


Designed by Egenics