U bent hier:   DRBS > DRBS
Inloggen
  Zoeken

Dynamisch Risicobeheersingssysteem

Minimaliseren
DRBS

Situering

Minimaliseren
Net zoals een onderneming is een school verantwoordelijk voor de structurele planmatige aanpak van preventie, overeenkomstig de Welzijnswet, door middel van een dynamisch risicobeheersingssysteem. Het dynamisch risicobeheersingssysteem heeft tot doel de planning van de preventie en de uitvoering van het beleid met betrekking tot het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk mogelijk te maken. Het dynamisch risicobeheersingssysteem is gesteund op de algemene preventiebeginselen genoemd in de Welzijnswet. Binnen het dynamisch risicobeheersingssysteem wordt een strategie ontwikkeld in verband met het verrichten van een risicoanalyse op basis waarvan preventiemaatregelen worden vastgesteld. De risicoanalyse vertrekt van de identificatie van de gevaren. Nadien volgen het vaststellen en nader bepalen van de risico's om tenslotte te komen tot evaluatie van de risico's. Op basis hiervan worden dan de nodige preventiemaatregelen voorgesteld. De toe te passen preventieactiviteiten, voor een termijn van vijf jaren, worden dan opgenomen in het globaal preventieplan (GPP). Dit GPP wordt dan verder opgesplitst in jaaractieplannen (JAP).

Wetgeving

Minimaliseren
Het DRBS is gesteund op de algemene preventiebeginselen. Artikel 5, §1, tweede lid, i) van de Wet van 4 augustus 1996 betreffende het Welzijn van de Werknemers bij de uitvoering van hun Werk zegt dat elke werkgever verantwoordelijk is voor de structurele en planmatige aanpak van preventie. Artikel 10,§ 1 van de Codex, Titel I, Hoofdstuk III verplicht de werkgever, in overleg met de hiërarchische lijn en de diensten voor preventie en bescherming op het werk, tot het opstellen van een globaal preventieplan. In dit GPP worden de te ontwikkelen en toe te passen preventieactiviteiten geprogrammeerd voor een termijn van vijf jaren. Daarnaast moet ook jaarlijks een jaaractieplan opgesteld worden.

Plan van aanpak

Minimaliseren
Werkwijze:
Stap 1: via categorieën aanpassen kunt u uit een algemene lijst de categorieën en subcategorieën kiezen die van toepassing zijn op uw school.
Stap 2: voor die (sub-)categorieën waarvoor meerdere “lokalen” nodig zijn, kan u via selectie van die categorie en het kiezen van lokalen toevoegen             voor  elk lokaal een code toevoegen.
Stap 3: door het aanvinken van een (sub-)categorie kunt u de checklisten afdrukken. Na het manueel invullen van de checklisten kunnen de resultaten
           ingevoerd worden.
Stap 4: u bekomt een overzicht van de negatief gescoorde checklistitems. In samenspraak met directie, Inrichtende Macht, comitéleden,... dienen per
           negatief gescoord item, de nodige maatregelen, prioriteiten, verantwoordelijke(n) en budget bepaald te worden.
Stap 5: na invoeren van de resultaten van stap 4 kunt u een globaal preventieplan en jaaractieplannen afdrukken.

Hoe kan ik inloggen op het DRBS?

Minimaliseren
De coördinerende preventieadviseur van de scholengemeenschap bepaalt wie toegang krijgt tot deze website. Neem contact op met uw CPA voor uw toegangscode en paswoord. Om te starten klik onder links op “starten DRBS”.

Mededeling 20/06/2013
Het DRBS werkt terug naar behoren. Tot hiertoe maakte je best gebruik van Internet Explorer, vanaf heden is het eveneens mogelijk om met de meeste andere webbrowsers (Google Chrome, firezfox, Safari, ...) het DRBS gebruiken.

Link

Minimaliseren
  • Starten DRBS

Documenten

Minimaliseren
 TitelGewijzigd OpGrootte 
Controlelijst algemeen20/11/2012281,21 KBDownloaden
Controlelijst klaslokaal20/11/201264,00 KBDownloaden
Handleiding DRBS22/02/2012632,34 KBDownloaden

Designed by Egenics